Στοιχεία επικοινωνίας

Δ: Γαριβάλδη 15, 2ος όροφος

Π: Τρίκαλα 42131

Τ: 24310 35459

Ε: info@itmellon.gr

20.04.2016

Ποια προσωπικά μας στοιχεία διαρρέουν στο διαδίκτυο

Η εφαρμογή που υποστηρίζει ότι μπορεί να εντοπίσει τα προσωπικά μας δεδομένα

Η υπηρεσία της τοποθεσίας είναι πλέον ενσωματωμένη στα smartphones και στις διάφορες εφαρμογές, με τον εντοπισμό της συσκευής μας να είναι πλέον εύκολη υπόθεση. Ωστόσο αυτές οι παροχές έχουν αρχίσει και αμφισβητούνται από κάποιους.

Μια ομάδα ερευνητών στην επιστήμη της τεχνολογίας των υπολογιστών αναφέρει ότι οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα τοποθεσίας ως προεπιλογή, όπως το Instagram και το Twitter, μπορεί να είναι επιβλαβείς στην προστασία της ιδιωτικής μας ζωής. Με τη χρήση ενός αλγόριθμου, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα online εργαλείο το οποίο όπως ισχυρίζονται είναι σε θέση να βρει προσωπικά δεδομένα για έναν χρήστη από μια σχετικά περιορισμένη ποσότητα πληροφοριών.

Το εργαλείο το οποίο ονομάζεται «find-you.herokuapp» ζητά από τους χρήστες να συνδεθούν σε έναν από τους λογαριασμούς τους σε Foursquare, Instagram ή Twitter και προχωρά σε υποθέσεις με βάση τα δεδομένα που έχουν κοινοποιηθεί στα κοινωνικά αυτά δίκτυα. Οι χρήστες μπορούν να αποκαλύψουν, αν θέλουν, αν αυτά τα στοιχεία που βρήκε η εφαρμογή είναι σωστά ή λάθος και τότε το εργαλείο εξηγεί πώς κατέληξε στα συμπεράσματά του. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να αποσυνδεθούν στη συνέχεια από το λογαριασμό τους και η εφαρμογή, τους ενημερώνει ότι δεν έχει αποθηκευτεί κανένα προσωπικό τους δεδομένο.

Στην έρευνα συμμετείχαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Κολούμπια με την υποστήριξη της Google. Σε μια νέα έκθεση προειδοποιούν ότι είναι «πολύ εύκολο να εντοπιστούν οι άνθρωποι», ακόμη κι όταν τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία τους είναι δήθεν «ανώνυμα» στις δημοσιεύσεις που κάνουν μέσω των κοινωνικών δικτύων.

«Οι δημοσιεύσεις με τοποθεσίες σε μόλις 2 εφαρμογές κοινωνικών δικτύων είναι αρκετές για να συνδεθούν οι λογαριασμοί που κατέχονται από το ίδιο πρόσωπο», προειδοποιεί η έκθεση και προσθέτει: «Από τα πολλά ψηφιακά ίχνη που αφήνουμε στην καθημερινή ζωή, τα μεταδεδομένα της τοποθεσίας μπορεί να είναι τα πιο αποκαλυπτικά».

Οι ερευνητές κάνουν λόγο επίσης για δύο σύνολα δεδομένων που μπορεί να αποκαλύψουν στοιχεία για ένα χρήστη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πρόσθεσαν επίσης ότι τα ευρήματα, μέσω του αλγόριθμου που χρησιμοποιούν, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως την ηλικία κάποιου, το φύλο και την εθνικότητά του, δηλαδή προσωπικά δεδομένα που και ο ίδιος ο χρήστης πιθανόν δε θα ήθελε.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα μοντέλο της προστασίας της ιδιωτικής μας ζωής μέσω της ασφάλειας. Αντί να κάνουμε ανώνυμα τα δεδομένα και να τα καθιστούμε δημόσια, θα πρέπει να υπάρχουν τεχνικοί έλεγχοι για το ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα, πώς χρησιμοποιούνται και για ποιον σκοπό», καταλήγουν.

πηγή: newsbeast.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
- Για Φοιτητές & Μαθητές -
Μαθήματα Προγραμματισμού σε Φοιτητές και Μαθητές
Καλέστε τώρα στο 24310 35459