Στοιχεία επικοινωνίας

Δ: Γαριβάλδη 15, 2ος όροφος

Π: Τρίκαλα 42131

Τ: 24310 35459

Ε: info@itmellon.gr

10.02.2020

Τι είναι το Crapware;

Μπορεί να το ακούσετε και ως bloatware και junkware, το crapware είναι λογισμικό που έρχεται προεγκατεστημένο με υπολογιστές OEM (Original Εquipment Μanufacturer) και δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα επειδή είναι δοκιμαστικό ή λήγει μετά από μερικές ημέρες. Οι κατασκευαστές υπολογιστών συχνά περιλαμβάνουν αυτό το λογισμικό σε αντάλλαγμα για ειδικές συμφωνίες με τους εκδότες, οι οποίες συχνά συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κόστους του υπολογιστή για τον καταναλωτή.

Τα Crapware δεν πρέπει να τα συγχέεται με adware, spyware ή malware, τα οποία είναι όλα κακόβουλα. Εκτός από την κατανάλωση χώρου στο δίσκο και την δραματική επιβράδυνση της απόδοσης του συστήματα, τα crapware δεν είναι κακόβουλα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα crapware δεν είναι ότι υπάρχουν, αλλά ότι είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Η διαγραφή των crapware από υπολογιστές με Windows δεν είναι εύκολη, και όταν μιλάμε για Android smartphones και tablets μπορεί να είναι από πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Κυκλοφορούν εργαλεία όπως το PC Decrapifier και το CCleaner που κάνουν δουλειά και θα μπορούσατε να τα δοκιμάσετε.

Μια άλλη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε αν θέλετε ένα σύστημα χωρίς crapware είναι να διαγράψετε την υπάρχουσα εγκατάσταση και να εγκαταστήσετε τα Windows από την αρχή. Με τα Windows 10 δεν θα έχετε τα crapware των OEMs, αλλά και πάλι θα συναντήσετε τα σκουπίδια που έχει προσθέσει η Microsoft.

Στις συσκευές που τρέχουν με Android το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού κάποια crapware έχουν φτάσει τόσο βαθιά στο σύστημα που μπορεί να είναι αδύνατο να τα αφαιρέσετε, εκτός κι αν έχετε root.

Μια άλλη λύση θα ήταν να φτιάξετε ένα δικό σας PC και να χρησιμοποιήσετε άλλο λειτουργικό σύστημα που δεν περιέχει crapware.

Πηγές: computerhope, iguru

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
- Για Φοιτητές & Μαθητές -
Μαθήματα Προγραμματισμού σε Φοιτητές και Μαθητές
Καλέστε τώρα στο 24310 35459