Στοιχεία επικοινωνίας

Δ: Γαριβάλδη 15, 2ος όροφος

Π: Τρίκαλα 42131

Τ: 24310 35459

Ε: info@itmellon.gr

08.11.2017

Eμφανίστε την κατάσταση των Caps Lock και Num Lock στην οθόνη σας

Όπως πολύ πιθανόν να γνωρίζετε, σε κάθε πληκτρολόγιο υπάρχουν τα πλήκτρα Caps Lock και Num Lock που μας δίνουν 2 πολύ βασικές δυνατότητες. Από τη μια μεριά, ενεργοποιώντας το Caps Lock μπορείτε να πληκτρολογείτε με κεφαλαία γράμματα ενώ με το Num Lock ενεργοποιείται το αριθμητικό πληκτρολόγιο, εφ’ όσον υπάρχει.

Συνήθως, όταν ενεργοποιείτε κάποιο από αυτά τα πλήκτρα, εμφανίζεται μία φωτεινή ένδειξη στο πληκτρολόγιο έτσι ώστε να μπορείτε να καταλάβετε οπτικά αν είναι ενεργό ή όχι. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα. Για παράδειγμα, στο δικό μου πληκτρολόγιο, που γράφω αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα λαμπάκι που να με ενημερώνει αν το Caps Lock είναι ενεργό.

traystatus-caps-num-lock-status-02

Το πιο συχνό πρόβλημα που παρατηρείται από την έλλειψη της φωτεινής ένδειξης είναι κατά την πληκτρολόγηση του κωδικού πρόσβασης. Το Caps Lock είναι ενεργό, ο χρήστης δε το γνωρίζει και συνεχίζει να πληκτρολογεί τον ‘λανθασμένο’ κωδικό συνέχεια. Στην καλύτερη περίπτωση, θα κλειδώσει το λογαριασμό του ή θα σπάσει το πληκτρολόγιο από τα νεύρα.

Αν θέλετε να γνωρίζετε κάθε στιγμή αν κάποιο από τα πλήκτρα είναι ενεργό ή όχι αλλά το πληκτρολόγιο σας δε διαθέτει κάποια φωτεινή ένδειξη, τότε τι μπορείτε να κάνετε;

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η δωρεάν εφαρμογή TrayStatus.

Με τη βοήθεια του TrayStatus μπορείτε να προβάλλετε την κατάσταση (ενεργό – ανενεργό) των πλήκτρων Caps Lock και Num Lock στην περιοχή ειδοποιήσεων της επιφάνειας εργασίας. Έτσι, με μια απλή ματιά στην οθόνη θα γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή αν είναι ενεργά ή όχι.

Λήψη και εγκατάσταση του TrayStatus

Αρχικά, μεταβείτε στην ιστοσελίδα του TrayStatus και κατεβάστε το αρχείο εγκατάστασης.

traystatus-caps-num-lock-status-03

Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή του τύπου Επόμενο – Επόμενο – Τέλος. Ωστόσο, σας δίνει την επιλογή να εκκινεί αυτόματα το TrayStatus όταν ανοίγετε τον υπολογιστή σας. Καλό θα ήταν να το έχετε επιλεγμένο για να μη χρειάζεται να το κάνετε χειροκίνητα κάθε φορά.

traystatus-caps-num-lock-status-04

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα η δοκιμαστική έκδοση Pro που σας δίνει ορισμένα περισσότερα χαρακτηριστικά για 30 ημέρες. Μιας και η δωρεάν έκδοση επαρκεί για το σκοπό μας, ας απενεργοποιήσουμε την Pro έκδοση για να αποφύγουμε ειδοποιήσεις πληρωμής της έκδοσης Pro.

traystatus-caps-num-lock-status-05

Στο παράθυρο του TrayStatus που θα ανοίξει αυτόματα, μεταβείτε στην καρτέλα License Key και πατήστε στο κουμπί Change to Free Version.

traystatus-caps-num-lock-status-06

Επιβεβαιώστε την ενέργεια σας πατώντας στην επιλογή Yes.

traystatus-caps-num-lock-status-07

Εμφάνιση των ενδείξεων Caps Lock και Num Lock στην επιφάνεια εργασίας

Στο ίδιο παράθυρο ρυθμίσεων του TrayStatus θα ορίσουμε ποιες ενδείξεις θα εμφανίζονται στην περιοχή ειδοποιήσεων της επιφάνειας εργασίας.

Μεταβείτε στην καρτέλα Status Indicators και ενεργοποιήστε τις επιλογές Show Caps Lock Status και Show Num Lock Status. Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, υπάρχουν ακόμη περισσότερες επιλογές σε περίπτωση που το χρειαστείτε.

traystatus-caps-num-lock-status-08

Πατώντας στο κουμπί Apply οι αλλαγές σας θα αποθηκευτούν και πλέον θα παρατηρήσετε τα εικονίδια στην περιοχή ειδοποιήσεων της επιφάνειας εργασίας. Ενδεχομένως να χρειαστεί να πατήσετε στο βελάκι για να τα δείτε. Αν θέλετε να εμφανίζονται πάντα, απλά επιλέξτε κάθε εικονίδιο και σύρετε δίπλα από κάποιο ήδη εμφανιζόμενο εικονίδιο.

traystatus-caps-num-lock-status-09

Πατήστε ΟΚ στο παράθυρο των ρυθμίσεων του TrayStatus και πλέον είστε έτοιμοι να δείτε το αποτέλεσμα. Πατώντας το Caps Lock και το Num Lock θα δείτε ότι τα εικονίδια αλλάζουν εμφάνιση ανάλογα με την κατάσταση (ενεργού – ανενεργού) του κάθε πλήκτρου.

traystatus-caps-num-lock-status-10

Τέλος, μπορείτε να αλλάξετε λιγάκι την εμφάνιση των εικονιδίων για να είναι πιο εύκολα διακριτά στο μάτι. Πατήστε δεξί κλικ σε ένα από τα εικονίδια και έπειτα στην επιλογή Settings.

traystatus-caps-num-lock-status-11

Στην καρτέλα Status Indicators επιλέξετε ένα άλλο θέμα στο πεδίο Icon Theme και πατήστε στην επιλογή Apply για να δείτε πώς εμφανίζονται κάθε φορά. Για παράδειγμα, επιλέγοντας το Light Icons with Green εμφανίζει το ενεργό πλήκτρο με πράσινο χρώμα που το κάνει πιο εύκολο στο μάτι για να καταλάβετε αν είναι ενεργό ή όχι.

Τέλος, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις κάθε φορά που αλλάζετε την κατάσταση του Caps Lock ή Num Lock, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Ωστόσο, θεωρώ ότι καταντάει σπαστικό να εμφανίζεται μία ειδοποίηση κάθε φορά.

traystatus-caps-num-lock-status-12

Για να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις, μεταβείτε στην καρτέλα Options και τικάρετε την επιλογή Show a Tray Notification when a key status changes.

Αυτό ήταν! Τόσο απλά μπορείτε να εμφανίζετε την κατάσταση των πλήκτρων Caps Lock και Num Lock στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
- Για Φοιτητές & Μαθητές -
Μαθήματα Προγραμματισμού σε Φοιτητές και Μαθητές
Καλέστε τώρα στο 24310 35459