Στοιχεία επικοινωνίας

Δ: Γαριβάλδη 15, 2ος όροφος

Π: Τρίκαλα 42131

Τ: 24310 35459

Ε: info@itmellon.gr

02.09.2016

John Ellenby: Απεβίωσε ο πρωτοπόρος των φορητών υπολογιστών

Η βιομηχανία των προσωπικών υπολογιστών έχασε έναν από τους πρωτοπόρους της, τον John Ellenby ο οποίος αν και δεν ήταν προβεβλημένος ιδιαίτερα έχει επηρεάσει τόσο πολύ την εξέλιξη της βιομηχανίας με τη δουλειά του.

Ο John Ellenby απεβίωσε στις αρχές του μήνα σε ηλικία 75 ετών. Ήταν CEO της Grid Systems, ενώ εταιρεία πιστώνεται με τη δημιουργία του πρώτου εμπορικά επιτυχημένου φορητού υπολογιστή τύπου clamshell, του Compass. To Compass ήταν ένα φορητό που παρουσιάστηκε το 1982, είχε μια μικρή οθόνη και κόστιζε πολύ ακριβά για την εποχή που κυκλοφόρησε, 8.150 δολάρια ΗΠΑ.

Παρά την πολύ τσουχτερή τιμή του ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία μιας και το επέλεγαν τόσο μεγάλες επιχειρήσεις, όσο και κυβερνητικοί οργανισμοί μιας και τους έδινε τη δυνατότητα να πραγματοποιούν υπολογιστές εργασίες, ακόμα και βασική ψηφιακή επικοινωνία σε ένα σύστημα που μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα. Ανταγωνιστές του ήταν συστήματα που περισσότερο έμοιαζαν με desktop υπολογιστές εκείνη την περίοδο παρά με φορητό υπολογιστή.

Ο John Ellenby είχε εργαστεί, πριν την Grid Systems στο επαναστατικό για την εποχή ερευνητικό κέντρο της Xerox στο Palo Alto. Είχε πάρει το template του Alto, ενός συστήματος το οποίο εξελίχθηκε στο Apple Lisa και αργότερα σε Mac και έφτιαξε το Alto II το οποίο ήταν σαφώς πολύ περισσότερο εμπορικά βιώσιμο. Είχε ιδρύσει από αρκετά νωρίς μια εταιρεία που κατασκεύαζε tablet, την Agilis, ενώ μέσα από μια άλλη εταιρεία, την GeoVector ασχολιόταν τόσο με το augmented reality, όσο και με την πλοήγηση.

Ήταν όπως καταλαβαίνει κανείς ένας άνθρωπος αρκετά μπροστά από την εποχή του αφού τουλάχιστον μια δεκαετία πριν τα laptop γίνουν mainstream και μεγάλες εταιρείες όπως η IBM κυκλοφορήσει τη σειρά ThinkPad και η Apple τα δικά της PowerBook, είχε ήδη κυκλοφορήσει το δικό του φορητό, ενώ και οι άλλες εταιρείες του ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Θα μας λείψει.

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
- Για Φοιτητές & Μαθητές -
Μαθήματα Προγραμματισμού σε Φοιτητές και Μαθητές
Καλέστε τώρα στο 24310 35459