Στοιχεία επικοινωνίας

Δ: Γαριβάλδη 15, 2ος όροφος

Π: Τρίκαλα 42131

Τ: 24310 35459

Ε: info@itmellon.gr

10.10.2016

Όλο και πιο μεγάλοι σε ηλικία και μόνο άνδρες οι Νομπελίστες στις επιστήμες

Ένα αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα Νόμπελ στις επιστήμες, αφού μετά και την απονομή της προηγούμενης εβδομάδας στα Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής και Χημείας, κατέστη σαφές ότι οι νέοι νομπελίστες είναι όλο και πιο ηλικιωμένοι σε σχέση με το παρελθόν.

Οι φετινοί νομπελίστες –όλοι άνδρες- είχαν μέση ηλικία 72 ετών (ο μικρότερος ήταν 65). Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα ο μέσος επιστήμονας βραβευόταν με το Νόμπελ στην ηλικία των 56 ετών, σύμφωνα με το BBC.

Ειδικότερα στη Φυσική η μέση ηλικία βράβευσης ήταν τα 47. Οι φυσικοί Βέρνερ Χάϊζενμπεργκ και Πολ Ντιράκ έγιναν νομπελίστες στον μεσοπόλεμο μόλις στα 31 τους.

Μετά τη δεκαετία του΄50 όμως, καταγράφεται μια σταδιακή αύξηση στην μέση ηλικία απονομής των Νόμπελ σε όλα τα επιστημονικά πεδία και η τάση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί περισσότεροι επιστήμονες (οι φυσικοί μόνο είναι γύρω στο ένα εκατομμύριο), καθώς και περισσότερες ανακαλύψεις, πράγμα που αυξάνει τον ανταγωνισμό και τον χρόνο αναμονής για ένα Νόμπελ.

Ακόμη κι αν ένας επιστήμονας κάνει μια σημαντική ανακάλυψη σε σχετικά νέα ηλικία, πολλοί άλλοι κάνουν το ίδιο, με συνέπεια η επιτροπής επιλογής των Νόμπελ να κάνει πολλά χρόνια, έως ότου απονείμει ένα βραβείο σε όλους που το αξίζουν.

Η τάση οι νομπελίστες να είναι πιο γέροι, δεν ισχύει πάντως στα μη επιστημονικά νόμπελ, ιδίως σε αυτό για την ειρήνη.

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
- Για Φοιτητές & Μαθητές -
Μαθήματα Προγραμματισμού σε Φοιτητές και Μαθητές
Καλέστε τώρα στο 24310 35459