Στοιχεία επικοινωνίας

Δ: Γαριβάλδη 15, 2ος όροφος

Π: Τρίκαλα 42131

Τ: 24310 35459

Ε: info@itmellon.gr

06.09.2016

Παραγωγή γραφενίου υψηλής ποιότητας σε… φούρνο μικροκυμάτων!

Μια πρωτοποριακή, εύκολη και ταχεία μέθοδο παραγωγής του «θαυματουργού» υλικού γραφενίου και μάλιστα πολύ υψηλής ποιότητας, ανέπτυξαν ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ν.Κορέα ψήνοντάς το σε φούρνο μικροκυμάτων.

Το γραφένιο προορίζεται για την αξιοποίησή του σε νέας γενιάς εύκαμπτα και εκτυπώσιμα ηλεκτρονικά, ηλεκτρόδια για μπαταρίες και άλλες συσκευές αποθήκευσης ενέργειας, νέου τύπου καταλύτες για κυψέλες καυσίμων κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μανίς Τσογουάλα του Τμήματος Επιστήμης Υλικών της Σχολής Μηχανικών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ράντγκερς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Το γραφένιο, που είναι 100 φορές πιο σκληρό από τον χάλυβα, είναι καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού από τον παραδοσιακό χαλκό, πράγμα που το καθιστά πολύ χρήσιμο σε μια πλειάδα πιθανών εφαρμογών. Μια βασική πρόκληση είναι η μαζική παραγωγή ποιοτικού γραφένιου σε μαζική κλίμακα με φθηνό τρόπο, κάτι καθόλου εύκολο.

Μια συνήθης τεχνική έως τώρα είναι η εφαρμογή ισχυρών οξειδωτικών ουσιών πάνω στον γραφίτη, ώστε να παραχθεί οξείδιο του γραφενίου. Στη συνέχεια αφαιρείται το οξυγόνο για να μείνει τελικά σκέτο γραφένιο. Όμως αυτές οι χρησιμοποιούμενες διαδικασίες παραγωγής έχουν συχνά ως παρενέργεια να καταστρέφονται διάφορες ιδιότητες του γραφενίου, όπως η μεγάλη ηλεκτρική αγωγιμότητά του.

Η νέα μέθοδος, που ακτινοβολεί το οξείδιο του γραφενίου μέσα σε ένα απλό φούρνο μικροκυμάτων, όπως αυτόν που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, για διάστημα μόνο ενός δευτερολέπτου στα 1.000 βάτ, οδηγεί στην αποτελεσματική αφαίρεση του οξυγόνου χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες και έτσι στην παραγωγή γραφενίου υψηλής ποιότητας.

c75c80238bd2617763567c46112fb773-696x480.jpg.pagespeed.ce.xBKEEsMjQw

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
- Για Φοιτητές & Μαθητές -
Μαθήματα Προγραμματισμού σε Φοιτητές και Μαθητές
Καλέστε τώρα στο 24310 35459