Στοιχεία επικοινωνίας

Δ: Γαριβάλδη 15, 2ος όροφος

Π: Τρίκαλα 42131

Τ: 24310 35459

Ε: info@itmellon.gr

31.08.2016

Παραπληγικοί επανέκτησαν μέρος των αισθήσεων τους με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας

Οκτώ παραπληγικοί άνθρωποι που εδώ και χρόνια είχαν μείνει εντελώς παράλυτοι από τη μέση και κάτω μετά από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, επανέκτησαν σε ένα βαθμό τις αισθήσεις του αγγίγματος και του πόνου, καθώς και τον μυικό έλεγχο των κάτω άκρων τους χάρη σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης υψηλής τεχνολογίας.

Πρόκειται για το μη επεμβατικό πρόγραμμα «Περπατώ Ξανά» (Walk Again Project), του οποίου επικεφαλής είναι ο βραζιλιανικής καταγωγής νευροεπιστήμονας Μιγκουέλ Νικολέλις, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Νευρομηχανικής του αμερικανικού πανεπιστημίου Ντιουκ και στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 100 επιστήμονες σε 25 χώρες, γιατροί, νευροεπιστήμονες, φυσικοθεραπευτές, μηχανικοί και άλλοι ειδικοί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες συσκευές-διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής, όπως ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας με το οποίο οι ασθενείς χρησιμοποιούν το μυαλό τους, για να προσομοιώσουν την κίνηση των ποδιών τους, ένα ρομποτικό εξωσκελετό κ.α.

Η βελτίωση των ασθενών ήταν αισθητή μετά από συνδυασμένες προσπάθειες εκπαίδευσης, που κράτησαν περίπου επτά μήνες ενώ για τέσσερις ασθενείς, μετά από ένα έτος, οι γιατροί μετέβαλαν πλέον τη διάγνωσή τους από πλήρη σε μερική παράλυση.

Χάρη στο πρόγραμμα στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία το 2014, ένας νεαρός παραπληγικός κατάφερε να κλωτσήσει μια μπάλα, με τη βοήθεια ενός ρομποτικού εξωσκελετού, ελεγχόμενου από τη σκέψη του.

Στο νέο πρόγραμμα αποκατάστασης για τους παραπληγικούς, οι ασθενείς αρχικά – με τη βοήθεια μιας συσκευής Oculus Rift- μαθαίνουν να κινούν τα άκρα τους σε ένα εικονικό περιβάλλον, όπου δημιουργούν ένα ψηφιακό ολόγραμμα του σώματός τους.

Στη συνέχεια, προχωρούν πέρα από την εικονική πραγματικότητα, μαθαίνοντας να ελέγχουν με το νου τους τόσο τον ρομποτικό εξωσκελετό, όσο και άλλο πιο συμβατικό προσθετικό εξοπλισμό, όπως τις συσκευές ZeroG και Lokomat, που βοηθούν στο περπάτημα.

Πηγή

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
- Για Φοιτητές & Μαθητές -
Μαθήματα Προγραμματισμού σε Φοιτητές και Μαθητές
Καλέστε τώρα στο 24310 35459