Στοιχεία επικοινωνίας

Δ: Γαριβάλδη 15, 2ος όροφος

Π: Τρίκαλα 42131

Τ: 24310 35459

Ε: info@itmellon.gr

21.10.2017

Τι είναι το Cloud;

To Cloud είναι η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας στην αποθήκευση δεδομένων. Στην ουσία, είναι μια αυτόματη Online αποθήκευση του υλικού μας σε ένα “σύννεφο” από servers.

Σήμερα, όλοι χρησιμοποιούμε Cloud έστω και άθελα μας. Για παράδειγμα, ανεβάζουμε μια φωτογραφία σε ένα photo website (πχ. το Flickr) και χωρίς να το καταλάβουμε, έχουμε κάνει ήδη το πρώτο μας Cloud Computing.

Δείτε το σχετικό ινφογράφημα με στατιστικά στοιχεία από μελέτη, για απόψεις και σκέψεις επιχειρηματιών όσον αφορά το Cloud για τις επιχειρήσεις:

Cloud-Computing-4-business-Infographic-BLBgr

Είναι ένα σύννεφο στο οποίο ανεβάζουμε τα δεδομένα μας. Το υλικό μας, μένει στο σύννεφο μέχρι να το χρειαστούμε ξανά. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο υλικό μας όπου θέλουμε. Στο σπίτι, στη δουλειά, στο κινητό μας τηλέφωνο, στο tablet ή στο laptop, χωρίς το υλικό αυτό να είναι αποθηκευμένο στην οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούμε, παρά μόνο Online.

Τα δεδομένα μας όμως πραγματικά βρίσκονται σε αποθήκες γεμάτη από υπολογιστές. Αυτές οι αποθήκες λέγονται Data Centers ή Server Farms και υπάρχουν παντού στον κόσμο. Είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια που είναι το υλικό μας ακριβώς, μιας και μπει στο Cloud. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να βρίσκεται σε πολλαπλές αποθήκες ταυτόχρονα. Μπορεί να βρίσκεται σε Data Centers στο Παρίσι ή στην Ινδία.

Με τη χρήση του Cloud κερδίζουμε:

  • Ασφάλεια: Δεν χάνουμε το υλικό μας. Αν για παράδειγμα έχουμε μόνο ένα αντίτυπο από μια εικόνα στο κινητό μας για παράδειγμα και το χάσουμε, χάνουμε μαζί και την εικόνα. Στο Cloud είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαθούν τα δεδομένα μας.
  • Ευελιξία: Μπορούμε δηλαδή να μην κουβαλάμε παντού σκληρούς δίσκους, USBs ή άλλες συσκευές αποθήκευσης και να έχουμε διαθέσιμα τα αρχεία μας όπου και αν βρισκόμαστε, αρκεί να έχουμε πρόσβαση στο Internet.
  • Στο Cloud θα βρούμε εφαρμογές της Microsoft που τις έχει διαθέσιμες σε όλους. Έτσι, μπαίνοντας στο Cloud, έχουμε πρόσβαση από παντού σε όλες αυτές τις εφαρμογές χωρίς να τις έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας ή την κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε. Φανταστείτε δηλαδή, σε όποια συσκευή χρησιμοποιείτε, να έχετε διαθέσιμο το Photoshop χωρίς να το έχετε εγκαταστήσει στην συσκευή σας.
  • Αποθηκευτικός χώρος: Έχουμε στην διάθεση μας όσο αποθηκευτικό χώρο χρειαζόμαστε και με ασφάλεια. Έτσι, εξοικονομούμε χρήματα και πολύτιμο χρόνο. Στην ουσία νοικιάζουμε τον χώρο που χρειαζόμαστε και είμαστε ιδιοκτήτες των δεδομένων μας.
  • Εξοικονομούμε επιπλέον χώρο. Κερδίζουμε και άλλο χώρο με τη χρήση του Cloud: Εξοικονομούμε χώρο και στον ίδιο τον υπολογιστή μας, αφού αποθηκεύουμε το υλικό μας στο Cloud και δεν σπαταλάμε τη μνήμη του.

Τα οφέλη της μετάβασης στο Cloud είναι πάρα πολλά. Είναι “παραμετροποιήσιμο” στο είδος της συνδρομής που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των ειδών των χρηστών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός άλλωστε, ότι τεράστιες επιχειρήσεις “τρέχουν” μέσω του Cloud.

Μπορούμε να “κανονίζουμε” μηνιαίως πιο μοντέλο Cloud Computing μας εξυπηρετεί:

  • Private cloud: Το Cloud λειτουργεί ιδιωτικά.
  • Community cloud: Το Cloud μοιράζεται μεταξύ πολλών οργανισμών και υποστηρίζει μια συγκεκριμένη κοινότητα που έχει κοινά ενδιαφέροντα.
  • Public cloud: Το Cloud διατίθεται στο ευρύ κοινό ή σε μια μεγάλη ομάδα εταιρειών και ανήκει σε έναν οργανισμό που πουλά υπηρεσίες cloud.
  • Hybrid cloud: Το Cloud είναι μια σύνθεση από δύο ή περισσότερα clouds (private, community or public) τα οποία παραμένουν μοναδικά, αλλά συνδέονται μεταξύ τους με τρόπο που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων από το ένα cloud στο άλλο.

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
- Για Φοιτητές & Μαθητές -
Μαθήματα Προγραμματισμού σε Φοιτητές και Μαθητές
Καλέστε τώρα στο 24310 35459